top of page
Search
  • Writer's pictureSol Nicolajsen

Det er i dag et vejr, et solskinsvejr

Er din hud følsom om foråret? Solallergi kan forebygges, men du skal starte i det tidlige forår. Omsider er det forår - omend et ualmindeligt vådt et af slagsen.

Vores dejlige ø (Ærø) driver af vand fra marker og enge og mudderet er knæhøjt.

Vadefugle og amfibier har kronede dage, og vores får har måtte afstå et større græsningsareal til en nydannet sø, og de kære uldne damer har fået selskab af vadefugle, fiskehejrer og et redebyggende blishønepar.

woman leaning against tree facing the sun

Men det er dog ikke alle, der hilser solens tiltagende kraft med en så utilsløret entusiasme.

For nogle er forårets første varmende stråler forbundet med en vis portion ubehag og frustration.


Er det en velkendt følelse for dig, så er der stor chance for at du lider af Polymorf lysdermatose - måske bedre kendt under de mere mundrette betegnelser lysudslæt, solallergi, sommerbumser og Mallorca-akne.


Når man har gået hele den lange kolde vinter og skuttet sig i flere lag af uldne trøjer, og termo-flyverdragten i månedsvis har været den daglige uniform, og kun lejlighedsvis har fået et kort glimt af solen som en bleg skive lavt på himlen, er vores hud blevet særlig sart og følsom.

Soleksem udløses, når solens stråler rammer huden, også selvom eksponeringen er meget mindre end hvad der typisk ville forårsage en solskoldning, og nogle oplever at soleksem kommer i løbet af blot få minutter i solen.

Når solens UVA-og UVB stråler rammer huden, sker der en kemisk reaktion, og der dannes nogle kemiske forbindelser, som kroppen kan opfatte som fremmede.

Kroppen reagerer ved at udløse en lokal inflammation eller betændelsestilstand, hvor huden bli’r rød og hævet evt. med knopper eller små blærer, som kan klø og irritere.


Er du en af dem, der hilser forårssolen med blandede følelser og helst går en bue udenom solsengen, så er der hjælp at hente fra forskellige kosttilskud og naturlige remedier.

Men for at opnå den bedste effekt, er det en god ide at starte i god tid, det vil sige 6 - 8 uger før solen for alvor får styrke, altså omkring marts.


Tidselolie og beta carotene (forstadiet til Vitamin A) har i studier påvist at være gavnlige til at forebygge soleksem.

Begge kosttilskud findes som kapsler, kan købes online eller i helsekostbutikker og er rimelig prisvenlige.


Begge produkter hjælper til at styrke hudbarrieren, men for at opnå den bedste effekt, er det en fordel at starte ca. 8 uger før huden udsættes for sol.


Derudover kan man overveje yderligere at styrke huden med Vitamin C og silica.

F.eks med Silica Extra fra Berthelsen (det er blot ment som et forslag - jeg får ingen ‘kick-backs’ ved at anbefale særlige produkter!)


Det er selvfølgelig oplagt at bruge en god solcreme, men undgå de kemiske solcremer med skadelig kemi.


Brug i stedet en solcreme med fysisk solfilter med mineralbaserede UV-filtre, såsom titanium og zink-baserede UV-filtre, der er naturlige mineraler, lægger sig ovenpå huden og danner en fysisk barriere, der reflekterer UV-strålerne væk. Solskinsvitaminet Vores hud har brug for sollys (i fornuftige mængder) for at danne livsvigtig

D-vitamin.

Gennem en kompleks proces, danner vores krop D-vitamin, når huden rammes af solens stråler.

Hvis du har tendens til at undgå solen i sommerhalvåret og/eller jævnligt bruger solcreme med høj faktor, er det derfor en god idé også at supplere med et tilskud af D-vitamin året rundt.

Solcreme med faktor 8 nedsætter kroppens dannelse af D-vitamin med 90%¹


D-vitamin er vigtigt for at regulere optagelsen af calcium og fosfor og fremme normal immunsystem-og nervefunktion. D-vitamin hjælper til at nedregulere inflammation og desuden spiller D-vitamin en stor rolle i forebyggelsen af mange typer for kræft.

Hvis skaden er sket

Desuden, er det også betryggende at ha’ nogle remedier ved hånden, hvis skaden er sket.

Aloe vera, Tea tree olie, (100% æterisk) og lavendelolie, (100% æterisk) kan virke lindrende og kølende på rød og irriteret hud.

Du kan evt. tilsætte nogle dråber tea tree olie eller lavendelolie til aloe vera gel eller juice og smøre det på huden.


Youghurt natural kan også bruges til at lindre, køle og dulme huden, hvis det er det eneste, du har ved hånden i en nødsituation.


Det homøopatiske remedie Helioron fra Allergica anbefales til soleksem.

Tag akutdosis 50 dråber som drikkes opblandet i en ½ til 1 liter vand over 3 timer.

Fortsæt med 10 dråber 3 gange dagligt (gerne blandet i et glas vand som drikkes slurk-vis) indtil soleksemen har lagt sig.

Genoptag behandlingen, hvis eksemen blusser op igen.

Dog ikke velegnet til børn, da Helioron indeholder alkohol.

Kan købes online eller i velassorterede helsekostbutikker


Hvis vi fortsætter lidt længere ud ad tangenten med helende planteenergier, er der et remedie fra Australien som mange har haft succes med i forbindelse med solskoldning og forbrændinger generelt.

Det hedder ‘Solaris’ og er fremstillet af ‘Australian Bush Flower Essences’.

Tag akutdosis 7 dråber under tungen med jævne mellemrum og derefter 7 dråber under tungen morgen og aften.

Kan dog ikke anbefales til børn, da den indeholder alkohol.

Desværre kender jeg ikke til en dansk forhandler, men den kan købes hos: www.baldwins.co.uk


Derudover kan det også være fordelagtigt at nære, pleje og styrke huden udefra.

Rosehip & Pomegranate Antioxidant Facial oil tilføjer huden et væld af sunde fedtsyrer og vitaminer. Den indeholder bl.a rige mængder af både beskyttende hindbærkerneolie og betakaroten-rig hybenkerneolie.


Er du til mere simple hudplejeprodukter er økologsik Jojoba-olie en dejlig let-optagelig olie velegnet til alle hudtyper, da det er den olie, der minder mest om hudens egen sebum. Den er meget rig på vitamin E og hjælper til at øge niveauet af fugtbevarende ceramider i huden.


Hvis din hud allerede har taget skade af solen, er ren økologisk hybenkerneolie et godt valg. Hybenkerneolie er en meget let olie, særdeles rig på beta caroten og virker regenererende og helende på skadet hud.

Kvinde, der ligger med lukkede øjne på stenstrand med ansigtet mod solen

Jeg håber dette giver dig lidt inspiration til værktøjskassen, så også du med genfundet og utilsløret entusiasme kan slænge dig på solsengen denne sæson. 🌱 ☀️ 🌱 KILDER: ¹ 'Lev Sundt Med Vitaminer og Mineraller' af Henrik Dilling, 4.udgave, 1.oplag, s.91 https://www.dignityhealth.org/north-state/locations/lassen-medical-clinic/about-us/press-center/supplements-to-help-protect-skin-from-the-sun

Comentarios


bottom of page