top of page
Search
  • Writer's pictureSol Nicolajsen

Tips til at bekæmpe og pleje tør vinterhud

Vinteren er altid en udfordring for huden - især her på vores nordlige breddegrader hvor temperaturen ofte svinger omkring nul-punktet, det er råkoldt, frostvejr, vinden bidende og solen kun lejlighedsvis glimtes som en bleg skive lavt på himlen. Elementerne er givetvis en tand hårdere her på Vestærø, især når vinden kommer fra nordøst som den gør i dag. Og min gåtur langs øhavsstien var en mega kold fornøjelse. Mine hænder blev smertende kolde i de 5 minutter det tog at ta' disse billeder ved vores lokale strand 'Skåret' ved Skovby.


Øhavsstien på Ærø i januar
En klar men bidende kold januardag på øhavsstien som passerer vores gård på Vestærø

Kombinationen af kold og tør luft, den svingende luftfugtighed, bidende blæst og det varme (og ofte meget tørre) indendørsklima suger fugtigheden fra huden - og håret for den sags skyld, og reducerer hudens egne naturlige olier. Derfor har huden brug for lidt ekstra kærlig opmærksomhed her om vinteren - især hvis du i forvejen har tendens til tør hud eller hvis du som mig, har en mere moden hudtype. Men som med (næsten) alting er det sjældent nok blot at fokusere intenst på et område, men derimod mere virkningsfuldt på den lange bane at ta' en holistisk tilgang og inddrage både kost og livsstil i overvejelserne. Så herunder kommer mine bedste tips til at bekæmpe og pleje tør vinterhud.

#1 Drik masser af vand. Det kedelige råd man altid hører, men ikke desto mindre er det det letteste og et tilmed helt gratis tiltag man kan gøre for sig selv. Vand er den bedste og enkleste måde at tilføje kroppen væske, og vand indeholder desuden masser af gode mineraler bl.a Calcium (Ca), magnesium (Mg), Mangan (Mn) og Silicium (Si) som kroppen og huden også har brug for. Da vores krop består af 70 - 80% vand, gi'r det go' mening at sørge for, at man får tilstrækkelig med væske - og ja,gerne i form af rent vand. Vand virker udrensende på kroppen og hjælper til at understøtte kropppens udrensningsorganer bl.a nyrerne, til at udskille giftstoffer og affald og samtidig tilføres alle kroppens celler masser af livsgivende væske, der er vigtigt for en sund, strålende og elastisk hud. Det er optimalt at drikke omkring 2L væske om dagen. Kaffe, the, juice, alkohol, smoothies er selvfølgelig også væske, men de indeholder også andre stoffer, der kan belaste kroppen. En god måde at sikre at man får nok væske er at fylde en 1L vandflaske med vand og sørge for at man drikker jævnligt fra den i løbet af dagen. På den måde er i hvert fald halvdelen af ens daglige væskebehov dækket af vand, og resten dækkes for de fleste (inkl. mig selv) i form af kosten og ovennævnte drikkevarer. Overdreven indtagelse af kaffe, alkohol sodavand, juice, energi-drikke og andre sukkerholdige drikke virker dehydrerende og mindsker optagelsen af vigtige mineraler og vitaminer i kroppen. Men hvis rent vand alligevel er for kedeligt kan du evt. tilføje lidt citron- eller limesaft eller lave urte-te, f.eks pebermynte, kamille eller brændenælde-te.

#2 En sund og varieret kost er et absolut 'must' for smuk hud Ganske enkelt: Man er hvad man spiser. For at udstråle sundhed har kroppen brug for god sund næring - dvs. en varieret kost, der indeholder alle vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer i et balanceret forhold. Forarbejdede fødevarer har (som regel) et højt sukkerindhold og masser af billige og usunde fyldestoffer som, hvis man spiser for meget af det, kan forhindre kroppen i at optage nødvendige vitaminer og mineraler, og resultatet bli'r en hud, der ser træt, mat og uren ud. Sørg for at inkludere masser af sunde omega fedtsyrer i kosten, såsom koldpressede (og gerne økologiske hvis du kan/har råd) olier fra avocado, hørfrø, hampefrø, græskarkerner og kokosolie. Spis friskt frugt og grønt. De officielle kostråd anbefaler, at man indtager 600 g grøntsager og frugter om dagen. Både friske, frosne og konserves grøntsager og frugter tæller med i de 600g om dagen, og derudover tæller bælgfrugter også med. Kartofler, nødder og tørret frugt tæller ikke med i de 600 g om dagen. Mindst halvdelen af de 600 g skal være grøntsager – gerne grove grøntsager som f.eks broccoli, grønkål, ærter og bælgfrugter. Grove grøntsager er kendetegnet ved, at de har et højere kostfiberindhold end fine grøntsager, og de mætter derfor i længere tid og er gode for fordøjelsen. Du kan også lave dine egne bønnespirer - det er en let og meget billig måde at inkludere friskt grønt om vinteren, og de er sprængfyldte med vitaminer og mineraler. Alfalfa, kikærter, linser og mungbønner er dejlige som bønnespirer. Brændenælde er også en dejlig nærende urt at bruge om vinteren. Den indeholder masser af mineraler (bl.a. calcium, fosfor, jern, kalium, mangan, zink) og den hjælper desuden med at rense kroppen. Brændenælde kan drikkes som te eller tages som tinktur. Og de nye skud, der kommer i det tidlige forår er fremragende i salater.

#3 Beskyt huden. Om vinteren har huden brug for mere fugt og hvis du bor et sted hvor temperaturen ofte er under frysepunktet, så er det en god idé at bruge en oliebaseret fugtighedscreme. Ikke blot fugter og nærer den huden, men den beskytter også huden i sub-zero temperaturer. Vandbaseret hudplejeprodukter har en tendens til at 'fryse' på huden i koldt vejr og derved yderligere udtørre huden.


Tre økologiske ansigtscremer på en sten ved stranden
Tre dejlige ansigts-balms, der beskytter vinterhuden

En god og beskyttende balm eller olie rig på især omega-9 (oliesyre) er særlig fugtgivende og beskyttende Oliesyre er en enkelt umættet fedtsyre, og er særdeles fugtgivende og regenererende for huden samtidig med at den hjælper til at beskytte huden både i et udtørrende indeklima og i bidende kulde og blæst. Alle min ansigtsbalm'er er rige på omega-9 men No.3 Face Balm er min favorit ansigtscreme i vintermånederne, da den netop er designet til at være særligt fugtgivende til modne hudtyper i klimatiske forhold, hvor huden har brug for ekstra beskyttelse, fugt og næring. No.3 Face Balm har et højt indhold (19%) af vildhøstet Marulaolie, som er særdeles rig på oliesyre, (ca. 72%), hvilket netop gi'r olien dens ualmindelige gode fugtgivende og blødgørende egenskaber, og derfor gør den særlig egnet til tør og moden hud.


en flaske med økologisk jojobaolie på en sten ved stranden
Jojobaolie til tør og sensitv hud

Foretrækker du olier, så er de omega-9 rige kropsolier SOL, GAIA og KARMA også udemærket til ansigtet om vinteren og er selvfølgelig også ideelle til resten af kroppen. Har du meget sensitiv hud eller foretrækker produkter uden duft så er helt rene koldpressede olier en god ide. Både Baobabolie og jojobaolie er ikke alene rige på oliesyre, men begge har også en særlig sammensætning af fedtsyrer, fytosteroler og et højt indhold af antioxidanter (tocoferoler og tocotrienoler) som er helt enestående til pleje af hud og hår.

#4 Tørre hænder Det er tit huden på vores hænder og fødder, der viser de første tegn på tørhed om vinteren. Især hvis man også har et arbejde, der kræver jævnlig håndvask eller afspritning Den udtørrende effekt fra regelmæssig afspritning/håndvaskning sammenlagt med det kolde, tørre vintervejr er virkelig hårdt for hænderne.

en bøtte med økologisk håndcreme mellem sten og tang på stranden
En dejlig fed håndcreme med cupuacu-og kakaosmør og masser af plejende mandelolie

Her kan en god håndcreme eller blot en simpel mandelolie gøre underværker. Mandelolie er rig på både vitamin E og oliesyre. Den gi'r masser af fugt, men er stadig let nok til, at den trænger hurtigt ind, især hvis huden er meget tør. Mandelolie er en lækker og særdeles mild olie (og derfor også egnet til sart og følsom hud), der efterlader huden blød og tilfredsstillende fugtet uden at virke fedtet. Desuden er mandelolie også dejligt plejende og styrkende for både negle og neglebånd.


#5 Eksfoliér Ved regelmæssigt at eksfoliere og massere huden, øges blodtilstrømningen til huden, hvilket tilføre ilt og næring og hjælper til at fjerne døde hudceller og urenheder. Resultatet er, at huden ser mere glat, sund og strålende ud.


Kvinde med grøn lermaske og løsthængende hår
Dybderensende grøn lermaske med aloe vera, ginkgo og aktivt kul

Fint ler og lermasker har været brugt i årtusinder til at eksfoliere og pleje huden, og lermasker er desuden en dejlig måde at gi' sig selv lidt selvforkælelse og 'down-time' ...også selv om det blot er 5 minutter. Både Australian Pink Clay Mask og Australian Green Clay Mask er ganske velegnede til formålet og er desuden beriget med skønne urteekstrakter, der yderligere nærer og plejer huden. Pink ler er mild og velegenet til alle hudtyper også sensitiv, hvorimod grøn ler er mere dybderensende og velegner sig til mere fedtede eller kombinations-hudtyper. Brug altid en god ansigtscreme eller ansigtsolie efter lermasker. Er dine læber eller huden omkring læberne tørre kan Lemon & Lime Lip Scrub hjælpe. Kombinationen af økologisk kokosblomstsukker, sheasmør og kokosolie virker både eksfoilerende og fugtende på læberne og afhjælper tør og irriteret hud omkring læberne. Men du kan også sagtens lave din egen nærende og eksfolierende ansigtsmaske af ingredienser du uden tvivl allerede har på hylderne i køkkenet. Bland: 1 tsk honning, 1 tsk. youghurt natural og 2 tsk. pulveriseret havregryn* (*havregryn kan let pulveriseres i blenderen). Fordel ansigtmasken i ansigtet (men ikke for tæt på øjnene) og lad den side i ca. 5 - 6 min. Massér ansigtet med bløde cirkulære bevægelser og skyl derefter ansigtsmasken af med lunkent vand. Påfør en god ansigtscreme mens huden stadig er varm og fugtig. Undgå at eksfoliere huden mere end 1 -2 gange om ugen, da huden ellers kan blive for irriteret og 'rå' og derfor sårbar i vintervejret.

#6 Undgå syntetiske hudplejeprodukter Hudplejeprodukter og kosmetik, der indeholder alkohol, syntetiske duft- og farvestoffer og et væld af konserveringsmidler har en tendens til at frarøve huden dens egen naturlige olie og ødelægge hudens pH balance, og derved yderligere bidrage til tør og irriteret hud. #7 Få masser af søvn Når vi sover regenereres cellerne (inkl. hudcellerne) i vores krop og produktionen af elastin og collagen øges. Derfor gi'r det god mening at prioritere god og rigelig kvalitetssøvn. Hvis muligt, undgå for mange sene nætter og sørg for at få sovet igennem Du kan desuden forkæle dine øjne med en god nærende øjencreme eller en letoptagelig, antioxidant-rig og nærende olie såsom hybenkerneolie eller vandmelonolie. Om vinteren har vi en tendens til at sidde længere tid foran skærmen, hvilket anstrenger øjnene og kan gøre dem tørre og røde. Brug et par minutter om dagen til at massere området omkring øjnene. Det hjælper til at stimulere tårekanalen og øge blodtilførslen til den delikate hud omkring øjnene, og derved lindre trætte og stressede øjne. #8 Kosttilskud Vitaminer og mineraler, der særligt støtter huden og håret inkluderer: Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normal fungerende hud, Zink og Selen bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativ stress og zink bidrager til at vedligeholde et normalt hår, normale negle og en normal hud, Biotin bidrager til at vedligeholde normale slimhinder, samt en normal hud og hår og Silicium (kisel) hjælper til at gi' styrke og fleksibilitet til alle de kollagenholdige bindevæv i kroppen inkl. hud, hår og negle. Jeg håber, nogle af disse små tips inspirerer dig til at vedligeholde en sund, velplejet og strålende vinterhud uanset hvor i livet du befinder dig. ❄️☀️❄️ Strålende vinter hilsener Sol


Comments


bottom of page