top of page
Search
  • Writer's pictureSol Nicolajsen

Hyldest til Hybenkerneolie

Updated: Jan 11, 2023

Dette sensommerindlæg er en hyldest til den smukke gyldenrøde hybenkerneolie og dens fremragende regenererende og lindrende egenskaber i hudpleje.

Hybenkerneolie er en af mine absolut favoritolier - netop fordi den gi'r så gode resultater - og jeg bruger den i mange af mine produktformularer til ansigtet.

I slutningen af artiklen gi'r jeg en kort gennemgang af hvilke af mine produkter, der indeholder hybenkerneolie og i hvor store koncentrationer.

I øjeblikket hænger de orange til dybrøde modne hyben tæt på buskene mange steder i kystnære landskaber ... og ja, jeg ved godt at den mest almindelige rynket rose (rosa rugosa) anses for en højst invasiv art her i Danmark og bekæmpes på ihærdigste vis rundt om i landets kommuner, og det er der jo grunde til, som jeg ikke skal gå dybere ind i her.

MEN ikke desto mindre er hyben og hybenkerneolie ualmindeligt sunde og olien er en gave til huden - især til moden hud pga dens fortrinlige anti-aging egenskaber, men den er også særdeles velegnet til problematisk, irriteret og akneplaget hud.

Hybenkerneolie udvindes som oftest af Rosa canina varianten - den som vi også kalder hunderose i daglig tale. Denne arts hyben er aflange og slankhalsede modsat rynket roses mere runde, fladtrykte hyben.

Hybenkerneolie er en særdeles let olie, tangerende til det man kalder en 'tør olie'.

Det lyder umiddelbart kontraintuitivt, men det, der menes med det, er at olien er en linolsyre-rig olie (en omega 6 essentiel fedtsyre) som let optages af huden i modsætning til oliesyre (omega-9) som er federe og mere langsom-optagelig.


Hybenkerneolie inderholder omkring:

43 - 46% linolsyre,

14 - 16% oliesyre,

31 - 34% gammalinolensyre,

3,4 - 4,4% palmitinsyre plus nogle andre fedtsyrer i små mængder (>1%) som bl.a myristiksyre og arachidinsyre.

Desuden indeholder hybenkerneolie et væld af sekundære plantestoffer (også kaldet fytokemikalier) som omfatter plantestoffer med meget forskellige strukturer.

I hybenkerneolie findes bl.a carotenoider, flavonoider, fenolsyrer og fytosteroler som bl.a er ansvarlige for hybenkerneoliens fremragende antioxidative og regenererende egenskaber.


Hybenkerneolie er en fremragende olie at bruge til:


- Fedtet og Akneplaget hud.

Hvorfor: Fordi hybenkerneolie er høj på linolsyre, som har anti-inflammatoriske egenskaber. Desuden er hybenkerneolie non-komedogen (dvs det tilstopper ikke porerne) og linolsyre kan hjælpe til at opløse den hårde talg som forårsager inflammation. Studier har påvist at mangel på linolsyre i huden er forbundet medudvikling af akne [1].


- Hyperpigmentering, pletter og ar

Hvorfor: Fordi det høje indhold Vitamin E, A og B sammenholdt med fytokemikalierne er væsentlige bidragende faktorer til, at hybenkerneolie er særdeles virkningsfuld i forhold til reducering af pletter og ar i huden.

Jeg har modtaget adskillige reporter fra kunder, der bruger mine produkter rige på hybenkerneolie og oplever en mindskning af skæmmende solpletter og hyperpigmentering i huden.

En spansk undersøgelse fra 2015 [2] påviste at hybenkerneolie synligt reducerede størrelsen af post-operative ar i huden.


- Inflammation

Hvorfor: Fordi hybenkerne indeholder rige mængder af Vitamin E og fytokemikaliet antochyanin (flavonoid), som begge er anti-inflammatoriske og virker beroligende og lindrende på rød, irriteret og øm hud. Studier viser at hybenkerneolie kan være gavnlig til at lindre Rosacea, Eczema og andre inflammatoriske hudlidelser [3].


- Anti-aging

Hvorfor: Hybenkerneolie indeholder bl.a høje mængder af vitamin C og E som begge er kraftfulde antioxidanter og hjælper til at bekæmpe frie radikale, som er en bidragende faktor til cellernes ældning og degeneration. Hybenkerneolie er desuden rig på betakaroten (det er betakaroten, der gi'r hybenkerneolien den orange-røde farve) som omdannes til vitamin A i huden. Vitamin A er særdeles regenererende.

Et spændende studie helt tilbage fra 1988 påviste hybenkerneoliens fremragende helende og regenererende egenskaber i forhold til reducering af fine linjer, hyperpigmentation, solpletter og ar [4]

Som sagt figurerer hybenkerneolie på mange af mine ingredienslister.

Jeg bruger en høj kvalitetsolie udvundet af Rosa canina fra biodynamisk (dvs den er også økologisk) landbrug i Chile.

Den er koldpresset og mildt filtreret således at den ikke farver.

Følgende produkter indeholder denne skønne hybenkerneolie:

Rosehip oil 100% ren hybenkerneolie i en 30ml flaske med pipette så det er let at afmåle de gyldne dråber.


No.1 Face Balm 50ml ansigtscreme, indeholder over 13% hybenkerneolie.


Facial oil Rosehip & Pomegranate 30ml flaske med dropper, indeholder 20% hybenkerneolie.


Facial oil Omega 3-6-9 Boost 30ml flaske med dropper, indeholder over 16% hybenkerneolie.


Rosehip Eye Cream 15ml krukke, indeholder over 23% hybenkerneolie.

Selvfølgelig er en sund, smuk og strålende hud et samlet resultat af vores livsstil.

Hybenkerneolie kan gøre meget, men lige så vigtig er sund varieret kost rig på friske (og gerne økologiske) frugt og grøntsager, motion, rigelig væske i form af vand eller urte-te, god søvn og reducering af stress.

Derudover kan det være en god idé at ta' ekstra C-vitamin for at booste kroppens produktion af kollagen som holder huden elastisk, og desuden er C-vitamin en særdeles effektiv antioxidant, som beskytter mod frie radikalers celleødelæggende virkning. Flere videnskabelige artikler, herunder en, som blev offentliggjort i 2017 i tidsskriftet Nutrients, peger på C-vitamin som en effektiv kilde til vedligeholdelse af ungdommelig hud [5].

Comentários


bottom of page