top of page
Search
  • Writer's pictureSol Nicolajsen

Forårets Bedste Ansigtsolier

Updated: Apr 27, 2023

...og andre tips til økologisk hudpleje og hårpleje

De bedste ansigtolier til forårshuden og nærende hårolier

Det er Forår - bare det at sige ordet ‘forår’ er på en gang beroligende, befriende, afstressende og opløftende og man trækker automatisk vejret ekstra dybt og nærmest grådigt inhalerer den krydrede lune forårsluft dybt ned i lungerne for at ilte alle cellerne med denne liflige og livsgivende luft.

Alle træers knopper svulmer og lige om lidt eksploderer blomsterknopperne overalt i frugthaven og på marken.


Det er en ren fest for sanserne, og nok til at bortjage og udviske det sidste af vinterens dunkelhed og mørke minder…og som med et trylleslag glemmer vi rent at det var vinter.


Det er også den tid på året, hvor huden og håret udfordres af skiftende vejr, svingende temperaturer og solens tiltagende styrke.

Vi har en uimodståelig lyst til at eksponerer vores vinterblege hud og lemmer til solens dejlige varmende stråler og den forårsgennemsyrede luft. Men har du tendens til soleksem, er du bekendt med den af forårets mindre velkomne manifestationer, nemlig kløende røde knopper.

Og er du en af dem, der kan nikke genkendende til det, så kan du læse med her i min forrige artikel om soleksem - og forhåbentlig finde lidt inspiration til lindring, så du også kan nyde forårssolskinnet.

Lette næringsrige olier til hudpleje til mænd

Personligt får jeg omkring denne tid intuitivt lyst til at skifte fra de lidt mere tunge og fugtgivende dagcremer til de lettere og mere optagelige ansigtsolier overvejende rige på den essentielle fedtsyre omega-6 (linolsyre).

Linolsyre virker antiinflammatorisk, beroligende og rensende på huden - især hvis du har tendens til fedtet og uren hud, er linolsyre særligt gavnende for huden

Hybenkerneolie, Tidselolie, hampefrøolie, borago-olie, granatæble-olie, jojobaolie, arganolie og baobabolie er alle lette og dejlige ‘forårs-olier’ til ansigtshuden (hvor de letteste er nævnt først). De er også ideelle ansigtsolier til naturlig hudpleje til mænd da mænd (efter min erfaring) generelt foretrækker lettere ansigtsolier.

og ønsker du en olie i den helt lette ende af skalaen så er kalaharimelonfrø-olie et godt valg. Mine dejlige ansigtsolier indeholder en blanding af lette olier hvor 'Rosehip & Pomegranate Facail Oil' egner sig bedst til normal og moden hud mens 'Omega 3-6-9 BOOST' er fint egnet til mere fedtede hudtyper inkl. akneplaget hud, og er også en populær ansigtsolie til mænd netop fordi den er så let.

De bedste økologiske hårolier og skægolie til økologisk hårpleje

Håret nyder også godt af et nærings-boost om foråret. Lette olie, især hampefrøolie, tidselolie, ricinusolie, arganolie, jojobaolie og baobabolie er gode valg til håret …og min hårolie 'Nourish' indeholder alle ovennævnte olier i et balanceret forhold, og er for øvrigt også rigtig god skægolie til plejning af skægget, som der efterhånden er mange imponerende og flagrende eksemplarer af i gadebilledet.

Er du mere til et fast produkt, så indeholder min 'Hemp & Babassu Hair & Beard Balm’ en del af ovenstående olier + nogle lækre plantesmør, der hjælper til at gi’ lidt ekstra hold.

Både olier og hårcremen anvendes bedst i let fugtigt hår. Har du tendens til skæl og kløende hovedbund så kommer de lette linolsyre-rige olier også til undsætning her, da de har antiinflammatoriske egenskaber. Massér nogle dråber af olien ind i hovedbunden. Desuden er æteriske olier som Tea tree, Rosmarin og Pebermynte alle gode til at øge blodcirkulationen og lindre kløende hårbund og kan med fordel blandes i olien. Og æteriske olier kan altså noget!

Den anden dag faldt jeg over en dejlig hårolie-opskrift med æteriske olier, der kan hjælpe mod hårtab.

Det interessante var, at den var understøttet af en undersøgelse.

I undersøgelsen deltog 86 personer, der masserede hovedbunden med henholdsvis en blanding MED æteriske olier og en blanding UDEN æteriske olier (se opskrift nedenfor)


I kontrolgruppen, der brugte blandingen uden æteriske olier (altså kun jojoba-og vindruekerneolie) oplevede 15% øget hårvækst mens 44% af personerne i gruppen, der brugte blanding med æteriske olier oplevede øget hårvækst.


Opskriften er simpel:

3ml jojobaolie

20ml vindruekerneolie

2 dråber timianolie

3 dråber lavendelolie

3 dråber rosmarinolie

2 dråber cedertræsolie


[Kilde: 'Sundhedshåndbogen - Kend din krop' (s. 176) af Marianne Palm, Forlag: Sund-Forskning, DOThouse Media Group] Endelig er der nogle gode kosttilskud du kan overveje hvis du vil gi' din hud og dit håret ekstra nærings-boost. C-vitamin bidrager til dannelsen af kollagen, der har betydning for en stærk hud og bindevæv. Zink styrker hud, hår og negle og arbejder godt sammen med C-vitamin. Biotin bidrager til at opretholde normal hud og hår Grøn te og Vindruekerneekstrakt er stærke antioxidanter, der hjælper til at beskytte mod frie radikaler og holde hudcellernes DNA intakt. Silicium er et mineral, der styrker hud, hår og negle og har en positiv virkning på bindevævet. Det findes bl.a i Agerpadderokke, men kan også tages som kosttilskud i form af kiesel-ler, som også nogle gange, især i udlandet, findes under navnet: Diotomaceous Earth. [OBS: Ønsker du forslag til specifikke kosttilskud så skriv gerne til mig] Er du gravid, er jojobaolie, mandelolie, arganolie og baobabolie eller slet og ret 'Baobab Body Balm' hvis du foretrækker et fast produkt, særlig gode til at holde maveskindet elastisk og hjælper til at forebygge strækmærker samtidig med at de tilfører masser af vitamin E. [OBS: undgå æteriske olier hvis du er gravid]. Til sidst men absolut ikke mindst: husk at drikke rigeligt med vand (1-2L fordelt over dagen også gerne som urte-te). Det er gratis og hjælper til at optimere fugtbalancen og rense kroppen 💦


Comentários


bottom of page